Gulaschsoppa
Ingredienser:
- 1 st gul lök
- 4 st potatisar
- 1 st paprika
- smör att steka i
- 500 g nötfärs
- 6 dl vatten
- 1 st köttbuljongtärning
- 600 g krossade tomater
- 2 tsk kummin
- eller 2 tsk timjan
- ca 1 tsk salt
- ca 1 krm svartpeppar
Servering:
- ca 2 dl crème fraiche
- ev. persilja till garnering
Gör så här:
-
Skala lök och potatis.
(Bra att veta: Angivna mängder i receptet är inte så noga. Det går bra att justera och ta mer eller mindre köttfärs, potatis, krossade tomater etc och anpassa efter de mängder man har hemma så man slipper spara små skvättar. Soppan blir god nästan hur man än gör om man bara smakar av den på slutet, så den blir lagom salt.)
-
Hacka lök. Värm upp en stekpanna med smör på medelhög värme. Stek löken så den blir blank. Lägg över den i en stor gryta.
-
Skär potatisen i mindre bitar. Stek den i smör så den får lite färg. Lägg över i grytan.
(Man kan om vill hoppa över att steka potatisen och lägga över den i grytan direkt.)
-
Skär paprikan i mindre bitar. Stek den en stund i smör på medelvärme. Lägg över i grytan.
-
Stek färsen i smör på medelvärme så den får lite färg. Salta och peppra efter behag. Lägg över färsen i grytan.
-
Tillsätt vatten, buljongtärning, krossade tomater och kummin eller timjan.
-
Rör om och låt koka upp. Låt koka ca 10-15 minuter eller tills potatisen är mjuk. Känn gärna med en provsticka. Tiden det tar beror på hur stora bitar du skurit potatisen i och om och i så fall hur länge du stekt potatisen.
Mot slutet av koktiden - smaka av med salt och peppar.
